Haiducii, potera si …excavatorul

Acum cativa ani ma suna un client ca vrea sa inchirieze un detector de metale profesional; “sa bata pana la 8 metri”. Dupa ce am lamurit aspectele legale vis-a-vis de inchrierea detectorului de metal am trecut la detaliile tehnice. Am stabilit sa ne vedem in weekend pentru ca doar atunci avea timp. Locatia era undeva prin judetul Valcea, un sat linistit de deal. Ma pun pe drum de pe la 5 dimineata si la 8 ne intalnim in fata unei carciumi. Imi las masina acolo , trec detectoarele in masina lui de teren si pornim catre locatie. Pe drum il rog sa imi spuna si mie cum suna informatiile , sursa lor si ce a mai incercat pana acum.

Imi spune ca stie de la un batran ce facuse puscarie prin anii 50,  care fusese coleg de celula cu un haiduc urmatoarea intamplare adevarata.

In perioada interbelica, doi haiduci erau alergati de potera si pentru ca furasera un cazan de tuica plin cu aur s-au oprit si l-au ingropat, s-au jurat ca nu il vor dezgropa decat impreuna apoi au fugit mai departe. Potera l-a impuscat pe unul dintre ei, care a si murit in cursul zilei urmatoare. Celalalt haiduc nu s-a mai intors sa dezgroape aurul pentru ca se jurase sa nu il dezgroape decat impreuna cu tovarasul lui !!! ( ce caracter !). Asa ca i-a povestit 20 de ani mai tarziu colegului de celula, care a povestit si el mai tarziu primarului, pentru ca il ajutase sa ia ajutor social. Si asa am ajuns la fata locului cu domnul primar sa cautam cazanul de tuica plin cu aur. Fac o verificare a RanCimec, locul era curat si liber.

Am inceput cu cateva intrebari simple ; cati litri are pe la ei un cazan de tuica, ce greutate ar avea acel cazan daca ar fi plin cu apa, dar cu aur , ce greutate poate cara un cal , cat de voinici erau haiducii ? Probleme de matematica de scoala generala. Cazanul avea cel putin 50 de litri, plin cu apa ar fi avut cel putin 60 de kg . Daca tinem cont ca aurul este de 19,3 ori mai dens decat apa rezulta ca acel cazan  plin cu monede, bijuterii sau obiecte din aur ar fi avut mult peste 600 de kg !!! In primul rand 2 haiduci indiferent cat de voinici sau de puternici erau ei nu puteau cara un cazan cu greutate ce depasea 600 kg si nici un cal nu poate duce samarizat o asemena greutate.

Ajuns la locul “ faptei” , montez Lorenz Deepmax X5 cu rama de 1x1m si ma apuc de scanat suprafata de teren indicata de client. Am 2 semnale puternice, de suprafata si unul mai slab de adancime. Revin la localizare cu Etrac-ul de la Minelab si recuperam cele 2 semnale puternice; o cutie de pateu comunista din aluminiu si o talanga de vaca. Incercarea de a localiza semnalul mai slab cu Etrac-ul esueaza, era prea adanc asa ca revin cu Lorenz-ul si ii fac localizarea din bobina . Se pun oamenii pe sapat si gasim o cana de aluminiu de la un bidon militar pe la 90 cm.  Din analiza sectiunii sapaturii se vedea ca fusese o groapa sau un sant care se astupase ulterior.

Ii spun clientului ca acolo nu exista nici un cazan cu sau fara aur. Incepe cu afirmatii de genul ca nu sunt bune detectoarele sau ca nu stiu eu sa caut.  Il pun sa ia conserva de aluminiu si sa vada singur de la ce distanta o semnaleaza detectorul, apoi sa aduca canistra din masina si sa faca test si cu ea. A ramas impresionat de rezultatele testelor, renuntand la afirmatiile legate de performantele detectoarelor si de experienta mea. Dar a inceput cu teorii de genul ca aurul se poate ascunde de detectoare si ca avem nevoie de niste popi care sa faca acolo niste slujbe de dezlegare.

-Ok,ii zic; achita costurile , mergem sa mancam ceva si mai vedem pe urma ce facem cu popii ! Ne urcam in masina si mergem la o manastire unde am mancat bine si ne intorcem la locul faptei cu un sobor de calugari care au facut ce le-a cerut clientul. Am refacut o scanare cu Lorenz-ul, cu acelasi rezultat negativ .

Suparat , clientul da un telefon si in 15 minute vine un excavator pe care il pune sa sape unde ii aratase mosul ca ar fi locul. Si sapa, si sapa si sapa pana ce a trecut de 7 metri.

Am coborat in groapa si am pus Etrac-ul ca reper pe prima platforma. In prima imagine se vede detectorul extins la maxim ( 1,3 m) si marginea superioara a gropii :

Iar aici se vede detectorul in aceeasi pozitie intermediara si marginea inferioara a gropii.

Nu am putut sa surprind toata groapa intr-o imagine.

Toate incercarile mele de al face sa inteleaga ca acolo nu exista metal se izbeau de un zid mental de netrecut. Argumentele conform carora 2 haiduci nu puteau cara un cazan de peste 600kg, ca nu puteau sapa o groapa atat de adanca ( doar ii alerga potera , nu aveau timp si nici cazmale cu ei) si faptul ca detectoarele mele care sunt the best of the best nu dadeau nici un semnal nu au reusit sa il opreasca .

Singurul lucru care l-a oprit a fost buldoexcavatoristul care i-a spus ca mai adanc nu poate sapa, pentru ca aia este lungimea maxima a bratului excavatorului.

Asta a fost norocul chinezilor, altfel aveau sansa sa aiba un primar din Romania in vizita la ei.

Mi-as fi dorit ca povestea mosului sa fi fost adevarata , dar a fost doar o alta poveste .

Sunt in asteptarea unui client mai modest, care cauta doar cateva sute de grame sau cateva kilograme. De preferinta, mostenire de familie.