Detectie privata

M-a sunat o doamna in varsta, descendenta unei vechi familii nobiliare maghiare intrebandu-ma de inchirierea unui detector de metale pretioase, respectiv aur.

Peste 2 zile ne vedeam la o cafea la Cluj. Am stabilit detaliile legate de detectie si …. au trecut 3 ani pana ce doamna a revenit cu un telefon. Vroia sa facem detectia cat de repede posibil pentru ca timpul pe care il mai avea alocat pe pamant i se cam scursese.

Cladirile de cautat erau imense, cu ziduri groase de peste 1 metru, grinzi de stejar de 50x50cm, plansee triple, cu numeroase posibilitati de a ascunde orice, oriunde. Prima zi ne-a oferit o surpriza extrem de neplacuta; ascunzatoarea cu bijuteri fusese golita deja. Evenimentul se produsese dupa 1944 dar pana in anii 1970.

Am stabilit sa continuam in speranta ca vom reusi sa gasim ascunzatoarea unde fusesera depuse actele si inscrisurile familiei. In ziua a 2-a detectorul de metale imi semnaleaza un metal mic, neferos intr-unul dintre pereti. Cand verific obiectul si pe partea cealalta a peretelui( intrucat grosimea peretilor depasea 1 metru) imi da un semnal de fier!!! Zidul suna a plin, nu se vedeau urme de interventie asupra lui. Cu toate astea , dupa verificari suplimentare decid sa il gaurim, sa vedem ce era cu acel semnal.

Peretele era dublu. Iar intre cei doi pereti a caror grosime depasea 40cm era un spatiu gol de 20-30cm. Am decis spargerea peretelui intr-un colt.

In interior erau 2 cutii din lemn ce contineau actele cautate de clienta mea.

In una dintre cutii era un ceas de argint ce avea in capac o poza de familie.

-“Uite, asta sunt eu cand eram mica !” exclama extrem de bucuroasa clienta.

Semnalul de neferos provenea de la ceas iar semnalul de fier de la balamaua uneia dintre cutii.

Cred ca ascunzatoarea bijuteriilor fusese golita de catre cineva care stiuse unde si ce sa caute. Chiar si in ziua de azi, cu un detector de metale obisnuit  ar fi fost greu de gasit.

M-as fi bucurat enorm sa o fi gasit-o noi, dar asta e. Data viitoare o sa fie cu mai mult noroc !