Cutia buclucasa!

Prin iarna m-a apelat un client din SUA. Un domn imi gasise pe internet site-ul cu servicii de detectie de metale si dorea sa il ajut sa isi recupereze bunurile familie ce fusesera ascunse in 1945. Dupa clarificarea detaliilor tehnice, legale si de cost, a ramas ca ma suna cand vine in Romania. In luna mai m-a sunat ca a venit in tara si dorea sa ne vedem la o cafea. Ne-am intalnit in Sibiu, am baut o cafea si ne-am apucat de treaba.

Erau 2 locatii unde trebuia cautat; un beci si un teren situat in padure unde avusesera o cabana de vanatoare din lemn. Pentru detectia din beci am folosit un detector de metale profesional Minelab Etrac cu o bobina SEF DD de 8” de la Detech ce detecteaza cel mai bine in cladiri si poate semnala distinctiv aurul fata de alte metale, iar pentru detectia de la cabana am folosit un detector de metale  Lorenz Deepmax cu bobina de 1X1m , singurul detector care poate sa gaseasca cutia cautata la adancimea de 1,6 metri fara sa fie afectat de cuie , sarme, capace de bere sau alte gunoaie.

Detectia in beci a dat rezultate dezamagitoare ;  cantitatea de bijuterii de aur a fost mai mica decat informatiile clientului. Si eu mi-as fi dorit sa fie mai multe, dar asta e… Dupa urmele de pe ambalaj si de la ascunzatoare se vedea ca cineva din familie luase din ele. Clientul a asociat momentul in care se umblase la ascunzatoare cu emigrarea unor membri ai familiei in anii 1980 in Republica Federala Germania .

Cand am ajuns in padure, clientul nu a mai reusit sa identifice locul unde fusese cabana acum 60 de ani. Am fost nevoiti sa revenim a doua zi cu un batran ce fusese padurar si ne-a aratat locul aproximativ, unde isi aducea el aminte ca era cabana. Acum nu mai era nici un semn vizibil care sa ateste prezenta cabanei acolo. Intrucat nu mai stia locatia exacta a cabanei si a reperelor, suprafata de detectat se marise considerabil. Bunurile fusesera ascunse intr-o cutie de metal de la o masca de gaze germana din cel de al doilea razboi mondial. Trebuia sa caut un semnal de tabla de fier situata la adancimea de aproximativ 80-100cm. Dupa 20 de minute de detectie am gasit o cutie de masca de gaze.

Din pacate , bucuria ne-a fost de scurta durata, intrucat cutia continea doar o masca de gaze !

Intrucat cutia fusese gasita la adancimea de 30cm am luat decizia sa aflu mai multe despre masca. Cu ajutorul unor prieteni pasionati de militaria, am aflat cu bucurie ca masca era de provenienta romaneasca. Deci nu era cea cautata de noi ! Inapoi la treaba !

Dupa inca 3 ore de detectat si sapat dupa diferite fieratanii ramase de la fosta cabana ce arsese prin anii 1960 am reusit sa gasim si cutia mult cautata. BINGO ! Inca o detectie incheiata cu succes.

Toata lumea fericita !